środa, 30 stycznia 2013

RAKIJA

Doskonała kreteńska raki (rakija) jest sporządzana według tradycyjnej receptury, w niewielkich destylarniach, które znajdują się na podwórkach domów Kreteńczyków.
"Kazanemata", czyli okres, w którym rakija jest poddawana destylacji (od połowy października do połowy grudnia) stanowi tradycję, która jest od wieków kultywowana. Rakija jest produkowana  z pozostałości winogron, po wyciśnięciu przy produkcji wina oraz z ekstraktu moszczu. Pędzenie rakiji jest okazją do spotkań rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole. Degustacja nowego trunku szczególnie smakuje  w połączeniu z jedzeniem pieczonego nad ogniem.mięsa. Kreteńczycy wysoko cenią sobie tę okazję do spotkań towarzyskich. W trakcie spotkań mogą dyskutować na tematy dotyczące spraw, sąsiedzkich, społecznych, politycznych a także uprawy roli

Zwyczaj podawania raki przyjął się tez w restauracjach. Po spożytym posiłku, właściciel restauracji serwuje gratis rakiję z dodatkami - arbuzem lub melonem. Ilość napitku jest oczywiście uzależniona od wydanych wcześniej na zamówione jedzenie pieniędzy. Często się zdarza że "deser" trwa dłużej niż zjedzenie zamówionego posiłku.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz